Zonnepanelen Kopen

Overweegt u zonnepanelen te kopen? Bereken hier uw opbrengst en kosten. In dit artikel leest u alle informatie die u nodig heeft bij het maken van de juiste beslissing wanneer u zonnepanelen koopt. Zonnepanelen helpen met het besparen van honderden euro’s op u energierekening. Wanneer u energie opwekt met zonnepanelen draagt u bij aan een schoner milieu.

Zonnepanelen en de Prijzen

Laat u eerst goed informeren voordat u zonnepanelen aanschaft. Om de voor u meest rendabele zonnepanelen te kiezen is het van belang goed te letten op de opbrengst van zonnepanelen in kWh en de prijs per paneel. De prijs van een zonnepanelen installatie is mede afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u wilt opwekken. Hoe meer zonnepanelen u nodig heeft hoe goedkoper de gemiddelde kosten per kWh opgewekte stroom. Wij raden aan een zonnepanelen installatie te kiezen die net iets meer stroom opwekt dan uw verbruik. In onderstaande tabel ziet u een overzicht van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden, het aantal zonnepanelen dat nodig is om aan de energie behoefte te voldoen, de gemiddelde besparing en kosten per jaar.

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh Aantal Wp om aan het verbruik te voldoen Aantal panelen (per panel 275 Wp) Gemiddelde prijs Gemiddelde opbrengst per jaar (€)
1 2.500 3.000 12 € 6.100 € 625
2 3.000 3.500 14 € 7.400 € 750
3 3.500 4.100 16 € 8.800 € 875
4 4.000 4.700 18 € 9.500 € 1000
5 4.500 5.300 21 €10.900 € 1.125
6 5.000 5.900 23 € 11.800 € 1.250

Voorbeeld: uw huishouden bestaat uit 4 personen. Dan zult u ongeveer 4.000 kWh aan stroom verbruiken. Er zijn ongeveer 18 panelen nodig om aan deze vraag te voldoen. 18 zullen meer dan 47kWh aan stroom opwekken. Zonnepanelen leveren in de praktijk iets minder op dan onder de ideale omstandigheden tijdens het testen. Wij raden dan ook aan een iets grotere installatie te nemen dan u daadwerkelijk verbruikt. De besparing die u per jaar kunt verwachten zal rond €1000,- bedragen. LET OP: Er is geen rekening gehouden met de stijgende energieprijs. De daadwerkelijke besparing kan daardoor nog hoger uitvallen.

Tot wel 40% besparen op de aanschaf

Vind de beste zonnepanelen installatie voor de voordeligste prijs bij de betrouwbaarste installateur! De kosten bij installateurs voor zonnepanelen installaties kunnen sterk uiteenlopen. Een gemiddelde zonnepanelen installatie gaat wel 25 jaar mee (indien de installatie op de juiste manier is geïnstalleerd). Om de kans op een lange levensduur te vergroten raden wij u aan enkel gebruik te maken van erkende installateurs. Als u de installatie na bijvoorbeeld 5 jaar al hebt terugverdiend, dan heeft u voor 20 jaar pure winst.

Om de beste offerte op maat te vinden hebben wij een simpele online offerte vergelijker gemaakt.De vergelijker is volledig vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Binnen 30 seconden ziet u de verwachte besparing en kosten. Indien u meer persoonlijke informatie wil over uw installatie mogelijkheden nemen wij geheel vrijblijvend contact met u op. De offertes zijn van erkende zonnepanelen specialisten bij u in de buurt. Door offertes te vergelijk kunt u tot wel 40% op het aankoopbedrag besparen.

Verschillende Zonnepanelen en Soorten

Zonnepanelen zijn de laatste jaren een stuk goedkoper geworden en sterk verbeterd. De meest gebruikte zonnepanelen op dit moment zijn:

 1. Polykristallijn zonnepanelen
 2. Monokristallijn zonnepanelen
 3. Amorf (dunne film) zonnepanelen
Polykristallijn en monokristallijn
Fig.1 - Polykristallijn en Monokristallijn

Polykristallijn en Monokristallijn zonnepanelen lijken erg op elkaar. Het productieproces is net iets anders wat metname aan het uiterlijk is terug te zien.Polykristallijn zonnepanelen hebben een meer paars/blauwe kleur, Monokristallijn zonnepanelen hebben een zwarte kleur. Monokristallijn panelen hebben gemiddeld een hoger rendementsaar zijn iets duurder. Als derde hebben we de Amorf (dunne film) zonnepanelen. De gemiddelde aanschafprijs van Amorf panelen is het laagst, het renedement helaas ook. Een groot voordeel is de geschiktheid op hobbelige oppervlakte wat komt door de buigzaamheid van de panelen. Amorf zonnepanelen worden van een ander materiaal gemaakt dan Monokristallijn en Polykristallijn zonnepanelen.

Soort paneel Gemiddelde Prijzen Voordeel
Monokristallijn € 640 per paneel Door het hoge rendement uitermate geschikt voor kleine daken.
Polykristallijn € 560 per paneel Uitstekend rendement en prijs-kwaliteitverhouding, daardoor zeer geschikt voor grote oppervlakte.
Dunne film € 380 per paneel Goedkoopst in aanschaf.

Welke zonnepanelen heb ik nodig?

Naast het uiterlijk verschillen zonnepanelen van prijs en opbrengst. Welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor uw huis is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Wattpiek (Wp) per zonnepaneel (Gemiddeld vermogen). Gemiddeld per zonnepaneel 275Wp.
 • De huidige stroomprijs die u momenteel betaalt (voorbeeld 0,25 per kWh).
 • Uw energieverbruik per jaar (Zonnepanelen hebben een gemiddeld rendement van 85% een gezin van 3 personen heeft gemiddeld 16 panelen nodig).
 • Oppervlakte van uw dak dat beschikbaar is voor zonnepanelen. Indien u een relatief klein dak heeft kunt u er voor kiezen panelen met een hoger rendement aan te schaffen.
 • Lichtintensiteit (zonnepanelen gericht naar het zuiden in een hoek van 45% zonder schaduw is het meest effectief).

Investeer uw geld door het aanschaffen van zonnepanelen. Het rendement op Zonnepanelen is hoger dan op uw spaarrekening op de bank. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en hebben een gemiddelde terugverdientijd van tussen de 5 á 9 jaar. Na verwachting wordt de geleverde stroom door uw netbeheerder de aankomende jaren duurder. Met zonnepanelen bent u minder afhankelijk van de stijgende energie prijs.

terugverdientijd berekenen

Weinig onderhoud Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Veel vuil spoelt vanzelf weg door wind en regen. Wij raden aan de panelen eens per jaar te controleren op achtergebleven vuil en beschadigingen. Schoonmaken is eenvoudig met een bezem of natte spons. Zonnepanelen installaties op moeilijke plekken kunt u laten reinigen door een specialist.

Tips voor de aanschaf van zonnepanelen

 1. Zonnepanelen gericht op het zuiden in een hoek van 45% leveren het beste rendement.
 2. Helaas zijn er geen landelijk subsidies maar lokale subsidies mogelijk wel. Kijk daarom altijd op de website van uw regio voor de laatste informatie.
 3. De importheffing op zonnepanelen uit China is beëindigd de prijs per zonnepaneel is hierdoor sterk gedaald. Wanneer de importheffing weer wordt ingevoerd is onbekend.
 4. Vergelijk altijd meerdere zonnepanelen installateurs voor de beste prijs. Het verschil in de installatiekosten kan sterk uiteenlopen. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan. Op deze manier kunt u tot wel 40% besparen. U kunt hier geheel vrijblijvend binnen 30 seconden verschillende offertes aanvragen.

Zonnepanelen Kopen
4 (85%) 2 votes

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?

Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Bereken uw persoonlijk rendement wanneer u overstapt op zonnepanelen via onze vragenlijst.

De opbrengst uit zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals de hellingsgraad, hoeveel schaduw/zon en het aantal panelen. Voor een goed rendement helpt ook een voordelige aanschafprijs mee.

Via onze vragenlijst krijgt u direct een overzicht wat zonnepanelen u kunnen opleveren.
bereken uw terugverdientijd
Bereken uw terugverdientijd →

Vind de beste zonnepanelen installateur in uw regio

Vul onze korte vragenlijst in en ontdek welke zonnepanelen installateurs het beste zijn voor uw situatie.

We vergelijken verschillende installateurs en selecteren voor u de beste opties in uw regio.

100% Gratis en Vrijblijvend

Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?
Binnen 30 seconden weet u het!
Vul uw woonsituatie in.
Ontvang het overzicht met de voor uw verwachte besparing helemaal GRATIS.
Start NU de Gratis test→

Anderen keken ook naar